El goig i l'encís dels jocs de rol

Registrar-se
 

Què són els jocs de rol?
Llegit 3425 cops
Octubre 19, 2013, 07:36:12 pm
QUÈ SÓN ELS JOCS DE ROL?

"Els jocs de rol són divertits i educatius. És un entreteniment totalment diferent de les activitats que aplanen l’encefalograma i que passen per l’entreteniment d’avui. Els jocs de rol són l’antítesi de la televisió. El joc de rol és actiu i interactiu, no passiu; una activitat social en grup, no pas solitària; creatius i estimulants, no esmorteixen la ment; donen empenta i energia, no incapaciten.

Però encara més important, jugar a rol activa un procés humà fonamental que gairebé ha mort per l’excés de racionalització i de materialisme. Els jocs de rol són un canal per que els humans interactuïn amb els seu ésser mitològic profund i ocult. Són una forma d’alimentar les nostres ànimes."

                            --Greg Stafford   (http://weareallus.com/)
« Darrera modificació: Novembre 21, 2013, 08:20:41 pm per Gran Talp »

En línia


Octubre 30, 2013, 04:27:17 pm
#1
Un joc de rol és una activitat lúdica on s'interpreta* un o més personatges (dramatis persona) en una ficció necessària, compartida i negociada**, mitjançant un sistema de regles acceptades per tots els jugadors.

*Entès com l’acció en la que un jugador s’identifica amb un personatge de ficció definit pel sistema de regles del joc i interactua amb l’entorn imaginat pels jugadors a través seu.

**En aquesta negociació, tanmateix, el jugador pot (si el sistema de regles o el contracte social ho permet) afectar la ficció directament prescindint del seu personatge (seria allò que anomenem meta-joc).


Novembre 29, 2013, 07:20:10 pm
#2
Citar
Sense tenir la pretensió de tenir tota la veritat, o molta experiència, espero poder donar una idea a tots i a totes les que no sabeu què és un joc de rol.

Un joc de rol, és com bé diu la primera paraula un joc, una activitat que serveix tant per entretenir com divertir-se, aquesta és la seva essència, la de donar aquesta experiència a tots i a totes les que hi participeu.

Sí, val, jugant... però fent què?

Un joc de rol és un joc en què entre tots els participants es narra i interpreta una història. Una història proposada pel Director de Joc (DJ), a on la resta dels jugadors interpreten els protagonistes, explicant què fan o deixen de fer i com.

Aquesta és una mica l'essència, la veritat és que és molt semblant a quan, de menuts, jugàvem al menjador de casa amb els ninots de playmobil o lego o indis i vaquers hi organitzàvem batalles, rescats a princeses, matàvem dracs, fèiem màgia amb les paraules.

La diferència és que normalment venen amb unes regles que serveixen per veure si realment els Personatges jugadors (PJ) són capaços de fer el què el jugador descriu, com saltar d’un cotxe en moviment sense prendre mal, emparrar-se per una paret llisa, etc. Totes aquestes regles es coneixen com a sistema de joc. Alguns sistemes busquen ser realistes i abastar totes les situacions possibles, altres només donen una pauta per a tenir una idea de les possibilitats en situacions predeterminades.

A part del sistema de joc, en el mercat i en la xarxa tenim tot un munt de llibres que serveixen per descriure mons, des de les clàssiques ambientacions amb elfs, nans, orcs i dracs, a mons futuristes on podem viatjar per l’espai, alguns amb context post apocalíptics com Mad Max, però la veritat es que es podria fer partides a pràcticament qualsevol cosa.

És com un joc de resoldre misteris i missions com trobar el dolent de les pel·lícules, el nostre grup és una mica com Ocean's Eleven (antigament parlàvem de l'Equipo A però ja ha passat a la història) on es reuneixen els millors de cada professió, els millors en cada cosa per intentar aconseguir fer la missió el millor possible i aconseguir salvar gent, tresors, esbrinar secrets, posar de manifest les probes de què algun polític és corrupte...

La definició de "narrar una història" pot espantar, com la "d'interpretar un personatge", sense posar exemples pot espantar. Així que penseu que sou el George Clooney i heu de dir el que faria, no ésser el mateix George Clooney (ja li agradaria a alguna i a algun). Així podem viure aventures en mons fantàstics i ser el que ens hauria agradat ser en una pel·lícula o llibre!!

Els jocs de rol ens donen peu a interpretar el que vulguem. Vols fer de Tinent Ripley en les pelis de Alien, endavant! Vols fer de John Konstantine, som-hi. Que et bé més de gust pelar zombis, a què esperes? Que vols salvar princeses, vale!

No hi ha límits, o més aviat ens els posem nosaltres ;).

Tampoc s'ha d'anar disfressat ni fer teatre (ni veus, ni representar el que el personatge vol fer). La veritat és que no fa falta, de fet pràcticament no he vist a ningú jugant disfressat del seu pj. Però si això t'ajuda a implicar-te més en la partida, i no molestes a ningú, endavant!

Gaelos i Hakosansa en el Fòrum del PATI Igualada

En línia


Desembre 06, 2013, 07:17:45 pm
#3
Els anomenats jocs de rol constitueixen una variant de joc de societat relativament recent, doncs arrelen tècnicament a principis dels 1970 de la mà del creador del famós Dungeons & Dragons, Gary Gigax. En certa mesura, els jocs de rol neixen com a conseqüència de l'impacte produït per El Senyor dels Anells en el món de la literatura de ficció, amb l'ànim de recrear l'ambientació i emocions d'un univers fantàstic de gran vividesa.

Però en darrer terme potser hauríem de dir que els jocs de rol prenen els seus orígens dels contes a la vora del foc... doncs un joc de rol no és més que això: un conte, una fàbula que el narrador adreça a la seva audiència; sols que -i aquesta és la quintaessència del rol- els espectadors en són alhora participants, tot imaginant les accions dels protagonistes a mida que el narrador va desgranant la història, i alterant la història mateixa amb les conseqüències d'aquestes accions. D'aquesta forma, la narració es va desplegant i desenvolupant per ella mateixa, mercès a l'esforç imaginatiu i interactiu de tots plegats.

El joc de rol afegeix l'aventatge que generalment no cal que els participants coneguin les regles de joc, la mecànica que regula l'èxit o fracàs de les accions; és el narrador qui les utilitzarà constantment, tot reconvertint-ne els resultats en narració. Allò que més importa en un jugador de rol és la seva imaginació i capacitats interpretatives; per això és que aquest joc es fa dir "de rol": és a dir, d'interpretació, d'actuació. Com una pel·lícula o una obra de teatre, però reescrita a cada moment pels protagonistes.

           --- The Catalan Wargames Resource

En línia


Desembre 09, 2013, 02:40:02 pm
#4
A mi m'agrada utilitzar les sigles R.O.L. quan parlo de jocs de rol, però encara no he aconseguit trobar-hi un significat  ;)


Desembre 09, 2013, 08:39:29 pm
#5
A mi m'agrada utilitzar les sigles R.O.L. quan parlo de jocs de rol, però encara no he aconseguit trobar-hi un significat  ;)

Caram! Haurem de buscar-n'hi un.   mmm....


En línia


Desembre 10, 2013, 09:08:05 pm
#6
A mi m'agrada utilitzar les sigles R.O.L. quan parlo de jocs de rol, però encara no he aconseguit trobar-hi un significat  ;)

Caram! Haurem de buscar-n'hi un.   mmm....

Ha costat trobar mots que més o menys encaixin amb les lletres r o l  :P

R.O.L = Recreació Omnipotent Lúdica

Recreació f Acció de recrear o de recrear-se. (Recrear v. tr. Adeleitar l'ànim amb quelcom agradable).

Omnipotent adj. Que té el poder de fer tot el que vol.

Lúdica adj. Relatiu o pertanyent al joc.

En línia


Desembre 11, 2013, 09:39:32 am
#7
M'encanta!  :)